UPPSALA
Svenska språket i massmedier
Nordkurs Uppsala 2025
Kurstid
14 juli–18 augusti 2025.
Digital informationsträff: måndagen den 14 juli.
Ankomst till Uppsala: söndagen den 20 juli.
Kursstart: måndagen den 21 juli.
Hemresa: söndagen den 10 augusti.
Inlämning av hemtentamen: måndagen den 18 augusti.
Kursdeltagare
18 deltagare från Danmark, Finland, Norge, Island, Grönland och Färöarna.
Undervisningen hålls på svenska, vilket förutsätter grannspråksförståelse av talad och skriven svenska. De dagliga gruppövningarna och den vardagliga interaktionen mellan studenter sker på deltagarnas egna skandinaviska språk – det vill säga varieteter av svenska, danska och norska. Engelska används inte som interaktionsspråk i kursen.
Kursbeskrivning
I dagens samhälle möts vi ständigt av massmedier, det vill säga medier som på olika sätt når stora grupper av människor. Det kan vara allt från dagstidningar till sociala medier: löpsedeln utanför kiosken, pushnotisen i din mobil, vännen som taggar dig i kommentarsfältet till nyhetsartikeln. Hur kan vi förstå det massmediala språkbruket i vår samtid? I kursen diskuteras denna fråga med utgångspunkt i exempel från det svenska språket.
För att analysera dagens medielandskap behöver vi placera det i ett historiskt sammanhang. Kursen inleds därför med ett kortare moment om tidiga massmedier, bland annat pamfletter. Vi rör oss sedan framåt med en fördjupning i traditionella massmedier, såsom dagstidningar. Utifrån denna kunskap behandlar vi sedan mer interaktiva medieformer som delvis kan liknas vid massmedier, till exempel diskussionsforum och offentligare delar av sociala nätverkstjänster. Kursen inriktas mot skriven kommunikation.
Kursupplägg
Vi lägger stor vikt vid aktivt deltagande. Du förväntas närvara och vara aktiv vid samtliga undervisningstillfällen, bland annat under dagliga gruppövningar. Inför den första, digitala, kursträffen väljer du en längre skönlitterär text på svenska och vid det första tillfället på plats i Uppsala diskuteras dessa texter. Under kursens gång skriver du sedan kortare loggboksinlägg utifrån kurslitteraturen. I ett projektarbete som redovisas i muntlig form får du möjlighet till fördjupning av någon aspekt av kurstemat. I slutet av kursen skriver du en individuell hemtentamen.
Utöver ordinarie undervisning gör vi flera utflykter tillsammans: i och utanför Uppsala. Vi besöker platser som på olika sätt är relevanta för det svenska språket, ur ett både historiskt och samtida perspektiv. På kursen medverkar också gästföreläsare som presenterar sin forskning med inriktning mot svenska språket i massmedier. Kursen inleds och avslutas med en gemensam middag.
Kursplats
Campus Engelska parken, Uppsala universitet.
Kursnivåer
Kursen ges på två nivåer: en variant för dig som studerar på grundnivå/BA-nivå och en variant för dig som studerar på avancerad nivå/MA-nivå. Undervisningen är gemensam för samtliga studenter, men examinationsuppgifterna skiljer sig delvis åt mellan de två nivåerna.
Kursen motsvarar 10 ECTS-poäng.
Arrangör
Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet.
Inkvartering
Du kommer att bo centralt i Uppsala tillsammans med de andra kursdeltagarna. På boendet har du ett eget enkelrum inklusive badrum och enkelt kök, men vissa av boendets andra faciliteter kommer att delas mellan er. Kostnad per rum: preliminärt cirka 6000–7000 svenska kronor.
Kursledare
Vincent Björkquist: vincent.bjorkquist@nordiska.uu.se
Observera att kursledaren bara ansvarar för kursinnehållet. Frågor som gäller själva Nordkurs-ansökningen riktas till landskoordinatorn i det land du studerar.